Gårdsbydagen 12 augusti 2001

Hem

Välkommen till Gasslanda

Många familjer besökte Gårdsbydagen
12 augusti 2001 i Stojby trots regnskurar

Familjefest i Stojby

200-300 personer trotsade regnskurarna 2001-08-12 och samlades till sockenrådets årliga Gårdsbydag i en Sveriges största byar (!) - 26 gårdar har Stojby och det är mer än de flesta har.

I Stojby har man "alltid" bott och odlat, kanske i flera tusen år. När runstenen restes på 1100-talet var nog byn betydande. Namnet Stojby syftar eventuellt på en stockbro över en bäck som fanns i byn på 1300-talet.

 

Aktiviteter

Hur ofta ser man vad som finns i byn bredvid vägen? En populär aktivitet var rundvandring i stojby med Bengt Sjökvist som berättare. Här finns många och ganska stora gårdar, nu spridda över några kilometer efter Laga skifte på 1800-talet. Det tog 8 år att genomföra i Stojby för att det skulle bli rättvist, och var helt klart 1873.

 

Under storhetstiden på 50-talet fanns faktiskt 4 butiker här om man räknar in Norrgårda till Stojby! Telefonen kom på 30-taletoch elen redan 1917. Elen var till belysning och så småningom tröskning. Det fanns från början två telefonledningar från Sandsbro, och de kunde 6 hushåll dela på! - Antalet ringsignaler angav till vilken gård samtalet var! Men när Stojby fick egen (manuell förstås) telefonstation i gula huset i vägkorsningen, blev det fler abonnenter (- den tidens statuspryl?).

Det finns en liten "gullig" brandstation i södra delen av Stojby, och det har varit dramatiska bränder i Stojby. En stor var den torra sommaren 1959 (se bild) och en på 70-talet. Den gamla brandsprutan blev i alla fall testad, vilket skulle ske varje år enligt gamla regler.

 
 

Många barn tog tillfället att rida på de någon av ponnierna - allt efter önskemål om storlek. Gissa om duktiga ponnybarn tog hand om hästarna!

 

Hundratalet besökare gick också tipsrundan bland annat med frågor om trakten och dess näringar. Eller provade lyckan i hästskokast.

 

Ett rådjur var 20 sekund!

Jägarförbundet informerade om hur mycket vilt det finns i våra marker. Om du kör ca 90 km/t passerar du i genomsnitt ett klövvilt inom 300 meter från vägen var 20 sekund! Att man törs köra... För att underlätta eftersök vid eventuell viltolycka bör du sätta upp en speciell snitsel. Ha sådana i i handskfacket på bilen - du kan få dem på mackar och från Älgskadefondsföreningen.

Hantverk

Stojby visade en elektrisk gårdssåg, som snabbt gjorde plank av stockar.

Vi fick ockse se en gärdesgård växa fram. Riktiga enestörar som håller länge stod i marken och värmda vidjor håller ihop staketet.

Gott och närodlat

Sandsbrokrögaren Börje Svensson från Toftastrand visade hur lätt det egentligen är att rensa fisk - bara man kan knepen. Och de fick vi av Börje.

Det fanns också möjlighet att köpa ekologiska grönsaker, grillad buff'e, kakor och godis. Och minsann, om vi inte blev bjudna på kräftor också...

Programmet

· Guidad tur i byn
· Ponny-ridning
· Ta vara på insjöfisk (visning)
· Fin lövskog (visning)
· Hur man bygger en gärdesgård
· Information om viltolyckor
· Minisågverk visas
· Luftgevärsskytte
· Tipsrunda - Hästskokastning
· Familjebuffé grill (fisk, kött), kaffe och kaka

Arrangörer var Gårdsby sockenråd och företagsgruppen, LRF, m fl

Vägbeskrivning från Växjö:
Kör väg 23 ut från Växjö till Sandsbro (vägen mot Oskarshamn).
Sväng norrut mot Rottne. Sväng vänster vid avtaget mot Stojby. Skyltat.

Tack Stojby 

Välkomna igen nästa år!


Kontakta sockenrådet via e-post