Gårdsbydagen 22 augusti 2004

Hem

Välkommen till Gasslanda

 

Flera hundra såg veteran- och sportbilar och motorcyklar från 30-talet till nu vid den sjätte årliga Gårdsbydagen i Norra Åreda 22 augusti 2004

 

Om du vill se ett jättepanorama från Gårdsbydagen, klicka här
(tar tid ladda ner)
.

 

Bil- och MC-exposé

Vrålåk på Gårdsbydagen i Norra Åreda

Under den soliga söndagseftermiddagen bjöd föreningarna Gårdsby sockenråd, LRF och SAIK på loppis och 15-talet veteranfordon från Gårdsby socken.

Några hundra personer besökte den sjätte Gårdsbydagen som sockenrådet i år hade förlagt till Norra Åreda.

Mest uppseende väckte väl den stora samling gamla (och nygamla) bilar och motorcyklar som sockenbor visade upp. I något fall hembyggen, men i alla fallen vidgjorda med mycket omsorg och arbete. Kromet glänste, nostalgin kändes.


Mmmm - En Buick Super Riviera -58...


(Lycklig suck) - PVn med modern plasthusvagn Petit anno 1961.

För den som vill se fler bil- och MC-bilder har vi gjort ett bildarkiv. Klicka här om du vill se!

Mer att se

Det fanns mycket annat att se och göra. Jonas Johansson visade enrisrökning av kött, och Arthus Klasson berättade och demonstrerade hur man lägger ett sticketak. Lille Nils Sand sålde honung från trakten. Det fanns loppis och tombola-hjul.

.
Sticketak och honung

..
En speciell sak i Norra Åreda är "lyftestenen", en stor rund sten på dryga hundra kilo - det var ett riktigt mandomsprov att kunna lyfta den utan att rulla den eller knäppa händerna under den! Vi fick faktiskt se en person som kunde lyfta den!

Byavandring visade Linnés bokskog

Ett uppskattat inslag är alltid rundvandringarna i Gårdsbydagens by. Kjell Gustavsson guidade två stora grupper i Norra Åreda utanför Sandsbro.

Han berättade bland annat om gästgiveriet som fanns i tre århundanden i Norra Åreda och allt det medförde. Han berättade också om hur Carl von Linné stannade och skrev om bokskogen som just slog ut då - året var 1749.


Guiden Kjell Gustafsson...


...kunnig i natur och historia.

Bolider Munktell

Se här en Bolinder Munktell BM 10 från 1951. Den har en 2-cylindring 2-taks tändkulemotor på 25 hk. Traktorn har 5 växlar fram med en maxhastighet av 25 km/t, och 1 backväxel. Vikten är lindriga 1350 kg! Nypriset 1953 var hela 8690 kronor. Volvo BM har gjort ca 6400 sådana traktorer.
BM10 konstruerades för de mindre lantbruken. Den var gjord för en- och tvåskärig hydraulisk plog och kunde ta en mängd olika utrustningar tack vare de släta sidorna. Med den goda sikt föraren hade var BM10 utmärkt för radodlade grödor. Personen som satt på hackan bakom traktorn for dock illa av avgaserna, ända tills man ändrade avgasröret uppåt. En finess är gnistsläckaren i avgasröret så att traktorn kunde köras in i byggnader.

Programmet

Gårdsbydagen vill visa upp Gårdsby sockens byar, och ge föreningar och företag en möjlighet att visa upp sig.

Det pågående projektet SamGår presenterades också. Det drivs av Gårdsby sockenråd, Gårdsby hembygdsförening och Sandsbro AIK, och stöds av ESF-rådet, länsstyrelsen och Växjö kommun. Se vidare på www.gardsby.se.

Arrangörer av Gårdsbydagen var Gårdsby sockenråd - företagsgruppen, LRF och SAIK.

.
Tack Bo, Kjell, Gunnel, Micke, Lars, och alla andra för ert fina jobb med Gårdsbydagen 2004 i Norra Åreda!

Välkomna igen nästa år!


Kontakta sockenrådet via e-post