Gårdsby-Sandsbro www.gardsby.se
10:06 Onsdag 22 Maj 2024
 
 
www.gardsby.se
Navigation
GårdsbyBladen
Hembygdsportal Gårdsby
Utflyktskartor
Busstider hållplats
Kortfakta: Gårdsby
Strömavbrott
Webb-kamera
Gårdsby-väder 10 d
Gårdsbyvädret nu
Kolla eldningsförbud
Artiklar
Sök
Nyaste artiklar
Grupper på Hoppet
2 Köp hembygdsböck...
Kulturrundor i Gårdsby
3 Hembygdsfest Gårdsby
Bättre cykelväg i ...
Gårdsbydagen 2007 i Ekesås
Gårdsbydagen 2007

Text och bild: Micaela Maurin

I augusti i år hölls den tionde Gårdsbydagen: den årliga familjedagen då trakten och byarna bjuder in till aktiviteter och rundvandringar. I år hölls Gårdsbydagen på Ekesås är Leif och Anna-Lena Johansson hade upplåtit sin fina gård. Här berättar Micaela Maurin, som börjat gymnasiet i Växjö, om sina intryck.


Leif Johansson som bor på Ekesås gård och som var i farten hela GårdsbydagenDet första man såg, som man inte brukar se vid Ekesås Gård, var bilarna, uppemot ett hundratal. Sedan såg man ponnyridningen och längre bort en större mängd människor vandrandes mellan olika aktiviteter, alla utmärkta med skyltar som talade om vad det var.

Där fanns ponnyridning, tipsrundor både till fots och på moped, skjutbana, bygg din egen fågelholk, servering, chokladhjul, försäljning av lokala produkter, konstutställning, möjlighet att åka på rundtur med traktor och att få höra traktens historia berättas. Fixarna bakom Gårdsbydagarna är Gårdsby sockenråd (företagsgruppen) och LRF.


Gårdsbydagens signum: stora blå skylten.Det första jag gjorde var att gå och se på allt som fanns att göra och köpa. Sedan tog jag mig runt tipsrundan. Efter det gjorde jag som många andra och traskade upp till mangårdsbyggnaden för att höra på Kjell Gustavsson som berättade en del intressanta, väl valda bitar ur traktens historia.

Det fanns en hel del bekanta ansikten men minst lika många jag inte kände igen. Några visste jag var nyinflyttade men som gammalt Trollbacke-barn hade jag ändå förväntat mig fler bekanta ansikten. Det var en något förvånande insikt att jag, fastän jag bott i Gårdsby hela mitt liv, ändå inte känner fler i området.


Glada besökare från Norra Åreda på GårdsbydagenRegnet hängde hela tiden i hotande i luften men det började aldrig riktigt falla. Däremot kom vindpustar och solsken om vartannat hela eftermiddagen.

Många passade på att äta sin söndagsmiddag på serveringen utanför maskinhallen. Maten, grillad korv eller grillad karré med hemlagad potatissallad, den stod Toftastrand för. Det fanns också möjlighet till kaffe och hembakat bröd. Eva Arnqvist sålde både knäckebröd och sitt mjuka stenugnsbakade tunnbröd.


Linda Johansson och Jennie Hultman bjöd många barn på en ponnyturSpeciellt uppskattat bland de yngre Gårdsbyborna var ponnyridningen som Linda Johansson och Jennie Hultman höll i. Många passade också på att snickra sig en fågelholk inne i ladan. Därinne fanns också en skjutbana som några av jägarna i Gårdsby hade hand om.

Jag prövade lyckan på chokladhjulet som Malin Göransson och Annie Andersson höll i. Tyvärr vann jag inget men bättre gick det däremot för många andra. Efter det tog jag mig en kotlett och köpte lite bröd att ha till kvällsmaten. Sedan började det dra ihop sig till hemfärd och jag tänkte innan jag for, att Gårdsbydagen kommer jag nog besöka nästa år igen.


Eva Arnqvist säljer egna tunnbröd från stenugnen i Stojby. Toni Sjö visade målningar på temat Djur på gården

.
Händer härnäst...
31/5Pubkväll i Gårdsby..
2/6Barnens sommarcafé på Hoppet (..
25/6Ny pubkväll i Gårdsby..
11/8Slåtterdags på ängen Tussudde..
Logga in
Anvndarnamn

LsenordFrlorat lsenordet?
Begr ett nytt hr.
 
Bekmpa Spammen! Klicka hr!


DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)